Kabelschoenen
Kabelschoenen zorgen voor een veilige elektrische verbinding tussen een kabel en een aansluitstuk. Ook worden kabelschoenen gebruikt om twee stroomkabels met elkaar te verbinden. Kabelschoentjes zijn populair in onder andere de elektrotechniek, automotive en industrie. WKK levert verschillende types, maten en kleuren kabelschoenen. Daarnaast verkopen wij ook diverse kabelschoen toebehoren, zoals kabelschoen assortimenten en krimptangen.
Wanneer een kabelschoen gebruiken?
Kabelschoentjes gebruik je wanneer je kabels veilig wil aan- of afsluiten op elektrische apparaten, voedings- of bedieningspanelen, aansluitdozen of op machines. Daarnaast worden ze ook gebruikt om stroomkabels samen te voegen. Het product beschermt apparaten, kabels en mensen. In de meeste gevallen worden kabelschoenen gebruikt voor tijdelijke verbindingen, die eenvoudig los te koppelen of te vervangen zijn. Permanente installaties zijn ook mogelijk maar minder gebruikelijk.
Hoe werkt een kabelschoen?
Kabelschoenen bieden één van de veiligste en meest gebruikte methodes voor het afsluiten van kabels. Het product is ontworpen om de kabelafsluiting en –verwijdering voor onderhoud of reparatie heel eenvoudig te maken.
De elektrische kabel verplaatst elektrische stroom naar bijvoorbeeld een elektrisch apparaat of bedieningspaneel. Het kabelschoentje zorgt voor een veilige verbinding. Het is belangrijk dat de kabelmaat en de elektrische capaciteit van de connector juist zijn. Wanneer de aansluiting of de stroomcapaciteit niet correct is, kan kortsluiting of een lekkage ontstaan. Mogelijk resulteert dit in schade aan een machine, apparaat of brengt dit zelfs de monteur in gevaar.
Kabelschoentjes en adereindhulzen zijn niet hetzelfde. In principe hebben beide productgroepen dezelfde globale doelen (bescherming en geleiding). Echter zijn de toepassingen anders. Een kabelschoen verbindt kabels aan andere kabels of apparaten om de elektrische verbinding op een veilige manier te verlengen tussen diverse uiteindes. Een adereindhuls daarentegen wordt gebruikt voor kabels die een eindbestemming bereiken (schroefklemmen, zoals een kroonsteen of zekering automaat). Daarnaast wordt de connector van een adereindhuls gekrompen, bij de kabelschoen is het de isolatiehuls.
Verschillende types: ongeïsoleerde en geïsoleerde kabelschoenen
WKK levert verschillende types kabelschoenen: ongeïsoleerde en geïsoleerde. In een beperkte omgeving of bij een systeem waar kabels dicht bij elkaar liggen, dien je geïsoleerde kabelschoentjes te gebruiken. Anders bestaat de kans op kortsluiting tussen de kabels.
Ongeïsoleerde kabelschoenen worden gebruikt voor locaties waar veel ruimte is of als een groot ‘gebied’ moet worden voorzien van elektriciteit of een elektrisch signaal. Ongeïsoleerde kabelschoenen zijn een goedkopere oplossing dan geïsoleerde varianten. Je kunt ongeïsoleerde kabelschoenen ook achteraf (waterdicht) isoleren met krimpkous.
Materiaal van de connector
Een kabelschoen heeft een connector met optioneel een (volledig) isolatiestuk. WKK levert connectoren in koper en messing. Het isolatiemateriaal bestaat uit PVC, nylon of polyolefin.
De keuze voor het juiste materiaal van de connector hangt af van je specifieke toepassing. Koper is bijvoorbeeld een betere elektrische geleider dan messing. Messing is daarentegen beter bestendig tegen corrosie dan koper.
Isolatie opties
PVC geïsoleerde kabelschoentjes komen het vaakst voor en beschermen tegen kortsluiting. De PVC en de koperen connector worden eenmalig gekrompen om de aansluiting aan een draad te realiseren.
De nylon geïsoleerde optie wordt eenmalig op de draad en eenmalig op de isolatie van de draad gekrompen. Dit resulteert in een verbeterde uittreksterkte van het kabelschoentje. Deze variant is ideaal voor zware industriële toepassingen, omdat de krimp zorgt voor extra bescherming.
De polyolefin geïsoleerde variant maakt gebruikt van plastic en lijm, die de verbinding isoleert. Na het krimpen of solderen van de aansluiting wordt een warmtepistool gebruikt om de isolatie rond de draad te krimpen. De lijm zorgt voor een water- en vochtdichte afdichting. Deze methode is ideaal voor toepassingen, waarbij stof en vocht de verbinding in gevaar kunnen brengen.
Kleuren en maten
Het assortiment van WKK bestaat uit drie kleuren die corresponderen met een bijbehorende maat. Ook op de krimptangen vind je de kleuren terug. WKK levert kabelschoenen in de kleuren:
- Rood: draad van 0,5 ~ 1,5 mm2, AWG 22 ~ 16
- Blauw: draad van 1,5 ~ 2,5 mm2, AWG 16 ~ 14
- Geel: draad van 4,0 ~ 6,0 mm2, AWG 12 ~ 10
Handige toebehoren
Naast het hoofdproduct levert WKK ook diverse bruikbare toebehoren. Hierbij kun je denken aan kabelschoen krimptangen en kabelschoen assortimenten. Daarnaast verkopen wij ook aftakklemmen en zekeringhouders.
Uitgelichte types en toepassingen
Veelgevraagde kabelschoentypes zijn: ring (oog), vork en pin kabelschoenen. Hieronder vind je per type de meest gebruikte toepassing:
Ringkabelschoenen en vorkkabelschoenen worden vaak toegepast met een schroef. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een accubatterij. Ringkabelschoenen worden vaak gebruikt in de automotive en zijn ideaal voor het aansluiten van een mechanische relais of voor het aansluiten van magneetschakelaars op motoren of andere autocircuits. Een vorkkabelschoen is ideaal voor applicaties, waarbij de ring niet om de schroef heen past door een obstakel. Een pin kabelschoen wordt gebruikt voor toepassing met een plug verbinding.
Kabelschoen monteren met krimptang
Met behulp van een speciale kabelschoen krimptang wordt een kabelschoen gekrompen aan een kabel. De montage van een geïsoleerde kabelschoen bestaat uit de volgende fases:
- Start met het strippen van de kabel. Strip ongeveer 7 mm. Gebruik hiervoor een goede kabelknipper. Werk zorgvuldig, zodat je de draden en de kabel niet beschadigt. Draai vervolgens de vrijgekomen draden niet om elkaar, aangezien dit de betrouwbaarheid van de verbinding schaadt
- Bevestig het kabelschoentje. Zorg ervoor dat je alle draden diep in de huls steekt
- Na het plaatsen van de kabelschoen over de draad kun je met behulp van de tang het klemmen afronden. De tang haalt de spanning eraf wanneer de krimping voldoende is
- Controleer of de kabelschoen goed aansluit rondom de kabel
- Klaar! Je kunt het product nu aansluiten op het beoogde apparaat
Let op: voordat je start met het monteren van een kabelschoentje, is het belangrijk om te zorgen voor schone componenten. Met behulp van een borsteltje kun je de geleiders schoonmaken. Zorg ervoor dat er geen metalen sporen achterblijven op de geleider. Dit kan zorgen voor contactcorrosie.
Kabelschoen solderen (montage zonder tang)
Een tweede optie om een kabelschoen te monteren is door te solderen. Het solderen werkt als volgt:
- Strip de kabel ongeveer 7 mm. Zorg voor een goede kabelknipper en draai de draden wederom niet om elkaar
- Verwijder vervolgens het PVC omhulsel van het kabelschoentje. Schuif het omhulsel om de kabel, zodat je deze later in het proces op de juiste plek kunt schuiven
- Bevestig het kabelschoentje op het gestripte deel van de kabel. Gebruik een gewone tang om de verbinding op de juiste plaats te knijpen. Let op dat je het niet te ver knijpt, anders sluit het PVC omhulsel niet meer goed aan
- Daarna laat je de verbinding op een hete soldeerbout voor een korte periode rusten, zodat het opwarmt. Breng nu een beetje soldeer aan op de connector en de draadstrengen, zodat het soldeer volledig kan smelten. Trek op tijd de connector weg om klonten soldeer te voorkomen
- Wanneer afgekoeld kun je het PVC omhulsel terug op de juiste plek schuiven
- Klaar! Je kunt het product nu op je beoogde toepassing aansluiten
De keuze voor een montage techniek hangt meestal af van je eigen voorkeur. Sommige professionals werken graag met een krimptang. Een ander deel soldeert liever. De tang methode krijgt wel de voorkeur indien tijd en hoeveelheid belangrijke factoren zijn. Wanneer je kiest voor solderen, hangt de kwaliteit af van je persoonlijke bekwaamheid.
Meer weten?
Wil je meer weten over kabelschoenen? Of heb je andere vragen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Wij helpen en denken graag met je mee over het selecteren van de juiste producten.
- WKK - Perskabelschoenen voor koperen geleiders - Ongeïsoleerd - Met inspectiegat
Vanaf € 35,66 excl. BTW